Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань – весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

Спеціалісти-епідеміологи стверджують, що основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь МОЗ рекомендує:

НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Рекомендації населенню щодо збереження здоров’я під час знаходження в умовах спеки та задимлення, внаслідок пожеж у природних екосистемах

З метою попередження виникнення небезпечних для здоров’я та життя людини наслідків впливу високої температури повітря та продуктів горіння (смогу), пропонуємо дотримуватися рекомендацій щодо захисту у ситуації, що склалася:

  1. На період аномальної спеки та наявності смогу припинити проведення масових заходів для дітей (змагання, збори).
  2. Бажано не знаходитися тривалий час на відкритому повітрі у ранковий час. У цей час концентрація смогу у повітрі максимальна.
  3. При великому задимленні використовувати для себе та дітей, під час перебування на відкритому повітрі, зволожені п’яти шарові марлеві маски, або зволожену, складену у декілька шарів тканину (рушник).
  4. Люди з підвищеною чутливістю до спеки мають залишатися у прохолодних або кондиційованих приміщеннях протягом того часу, коли сонце перебуває у своїй найбільш активній фазі (з 12:00 до 16:00).
  5. У разі виникнення смогу необхідно щільно закривати вікна та двері, щілини у дверях та вікнах рекомендується закривати вологою тканиною, при неможливості їх герметизації необхідно зробити завіси із вологої тканини.
  6. При використанні у приміщеннях вентиляторів та кондиціонерів застерігайтеся протягів та переохолодження.
  7. Рекомендується вживати збільшену кількість води та інших безалкогольних напоїв, для попередження зневоднення організму. Під час спеки людина з потом витрачає велику кількість рідини та солей через шкіру і дихальні шляхи.

Для компенсації втрат рідини та мікроелементів рекомендується вживати: підсолену та мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, несолодкі відвари ягід та фруктів, зелений чай.

Вживання газованих напоїв рекомендується обмежити. Люди похилого віку повинні часто вживати воду, не очікуючи на відчуття спраги. Більш пильно потрібно слідкувати за водним статусом людей, які не можуть обслуговувати себе самостійно, до таких належать лежачі хворі, діти, пацієнти зі зниженою розумовою функцією.

  1. При можливості обмежити фізичні навантаження, особливо під відкритим сонцем та в години найбільшої спеки. Обмін тепла в організмі людини (метаболічна теплопродукція) залежить від рівнів фізичної активності, акліматизації, віку та будови тіла. Необхідно знати про підвищення ризику при фізичній активності під час спекотної погоди та симптоми теплового удару.
  2. З метою зниження токсичної дії продуктів смогу вживати полівітаміни (у разі відсутності протипоказань).
  3. У житлових та службових приміщеннях рекомендується проведення щоденного вологого прибирання.
  4. В період літньої спеки потрібно обирати одяг з легких та натуральних матеріалів, носити головні убори, а також слід уникати тісної одежі.
  5. Щоденно приймати душ. Адже, спека – це той період, коли можна не обмежувати проведення водних процедур.
  6. Промивати ніс і горло.
  7. Вживати їжу, що легко засвоюється, з багатим вмістом вітамінів та мінеральних речовин, надавати перевагу овочам та фруктам, уникати вживання алкоголю, особливо це стосується важких алкогольних напоїв.
  8. У разі виникнення симптомів гострого захворювання (отруєння) необхідно негайно звернутися до лікаря.

Нагадуємо, що симптомами, які виникають при отруєнні продуктами горіння, є швидко виникаюча втома, головний біль, неможливість зосередитись, повільне малозрозуміле мовлення, порушення орієнтування у просторі, частий пульс (тахікардія), підвищення артеріального тиску, судоми, порушення дихання.

При виникненні зазначених симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою.

Приморський РС ГУ України у Запорізькій області

Чи сподобався вам цей матеріал?
  • Подобається
  • У захваті
  • чудово
  • Нічого собі
  • Сумно
  • Злість